Upišite pojam koji tražite:

6. 1. 2015.

Matematika je postala nauka koja proučava broj, oblik, kretanje, promenu i prostor



      U početku je diferencijalni i integralni račun uglavnom korišćen za proučavanje fizike, i većina matematičara sedamnaestog i osamnaestog veka bili su i fizičari. Ali, od 1750, kada su matematičari poželeli da otkriju šta se krije iza ogromne moći diferencijalnog i integralnog računa, poraslo je interesovanje za teorijsku matematiku, a ne samo za njenu upotrebu. Krajem devetnaestog veka, matematika je proučavala broj, oblik, kretanje, promenu, prostor i matematička oruđa koja se koriste pri ovim proučavanjima. Ovo je bio početak moderne matematike.




     Porast matematičke aktivnosti u ovom veku najbolje se može opisati kao eksplozija znanja. Do 1900. godine, celokupno matematičko znanje moglo je stati u osam knjiga. Danas bi za to bilo potrebno oko 100.000 knjiga. Nisu samo nastavile da se razvijaju poznate grane, kao što su geometrija i diferencijalni i integralni račun, već je niklo i mnogo novih.

    Na početku veka, matematika se sastojala od oko dvanaest oblasti:


  1. aritmetike,
  2. geometrije, 
  3. diferencijalnog i integralnog računa i tako dalje.

   Danas postoji između šezdeset i sedamdeset različitih oblasti. Neke od njih, na primer algebra i topologija, podelile su se na podvrste; druge, kao što su teorija kompleksnosti ili teorija dinamičkih sistema, potpuno su nove.

Нема коментара:

Постави коментар